Recruiting for Jihad the Allure of ISIS in Turkish
Voice of America Turkey article featuring the research of ICSVE Deputy Director Ahmet S. Yayla and Director, Anne Speckhard, Ph.D.
By Serhan Akif Akyıldız
February 26, 2016
WASHINGTON —
Washington’daki Johns Hopkins Üniversitesi’nde düzenlenen “Cihat İçin Toplama: IŞİD’in Büyüsü” adlı panele Harran Üniversitesi’nden Profesör Doktor Ahmet Said Yayla, Georgetown Üniversitesi’nden Doçent Anne Speckhard ile Ortadoğu Enstitüsü’nden Charles Lister konuşmacı olarak katıldı.
Profesör Yayla, panelde yaptığı konuşmada 5 bin Türk’ün Suriye’de farklı gruplarda savaştığını söyledi. Yayla, IŞİD’in militan toplamak için önce eski El Kaideciler’e, sonra da ideallerini anlatabileceği kişilere ulaştığını kaydetti. Yayla’ya göre heyecan arayan kişiler de örgütteki militan sayısının artmasında önemli etken.
Profesör Yayla, IŞİD’in içinde 1200 Türk vatandaşı olduğunu, sınırın iki tarafındakilerin akraba ya da yakın arkadaş olduğunu, bu nedenle geçişlerde karşılıklı yardım söz konusu olduğunu vurguladı.
IŞİD için çalışan Türkler’in internette çok aktif olduğunu, reklamlarını yaptıklarını belirten Yayla, “Gidenler orada evlendiriliyor, ev veriliyor, çok az sayıda kişi ideolojisi için IŞİD’e katılıyor, yüzde 77’si yakınlarının kendilerine ulaştığını, bu nedenle örgüte katıldıklarını belirtiyor” dedi.
Ortadoğu Enstitüsü’nden Charles Lister’a göre de IŞİD’in günümüzde 25 bin militanı var. Lister, örgütün rahat militan toplamasındaki etkenler arasında rakip militan gruplara üstünlük sağlamasını, devlet olma ideali ve internet dünyasını gösteriyor.
“Örgütün videolarından etkilendiler” diyen Lister, “IŞİD medyası interneti ve görüntüleri iyi kullanıyor, gençler radikallerden heyecanlanıyor, ayrıca Avrupa ve Ortadoğu’ya alternatif bir kimlik sunuyor, tek bir kimlik yok, milyoner de IŞİD’ci olabiliyor, doktora diploması olan da ailece IŞİD’e katılanlar da var” diye konuştu.
Lister, IŞİD ile savaşmanın ve başarılı olmanın önemine vurgu yaptı, bunun örgüte katılımları azaltacağını kaydetti. Uzman ayrıca Ortadoğu ve İslam ülkelerinde çatışmaların azalması gerektiğini vurguladı ve ülkeler arasında daha fazla diyalog olması gerektiğini söyledii. Charles Lister’a göre ayrıca Türkiye sınırlarında daha fazla önlem almalı.
Doçent Anne Speckhard da sosyal hayata dikkat çekti. Fransa’daki saldırıları düzenleyenlerin Belçika’nın Molenbek bölgesinden olduğuna dikkat çeken Speckhard, “Molenbek’te işsizlik yüzde 13, işsiz olunca hayat zor, insan kız arkadaş bulmada bile zorlanıyor, ama IŞİD size eş ve ev sağlıyor” dedi.
- BİZİ TAKİP EDİN
- AMERİKA’NIN SESİ’NDE AYRICA